З чого почати: Франц Кафка


Кафка став такою культурною іконою, що навіть найбільш приватні, незрозумілі чи уривчасті його твори охопили величезну аудиторію: щоденники , листи, неопубліковані замітки, містифікуючі афоризми чи розмови, які він зробив, помираючи. Оскільки велика частина його робіт доступна для читачів (навіть деякі документи з його повсякденної роботи в Інституті страхування від нещасних випадків перекладено англійською мовою), може бути складно знати, з чого почати, якщо ви хочете спробувати його роботу. вперше. Академік і експерт із Кафки Кароліна Ватроба пропонує кілька хороших шляхів.

Точка входу

До того часу, коли він помер 3 червня 1924 року у віці 40 років, Кафка написав три романи – «Процес», «Замок» і «Америка», але не закінчив і не опублікував жодного з них, окрім кількох уривків. Сьогодні, після деяких редакторських втручань, усі троє чудово читаються, а їхні уривчасті, загадкові висновки інтригують. Почніть із «Процесу»: це одна з найвідоміших історій Кафки про тіньові суди, загадкові вироки та незбагненну бюрократію, і вона залучає читача, граючи з умовностями детективної літератури. Обидва аспекти укладені у його знаменитому початковому реченні: у перекладі Майка Мітчелла: «Хтось, мабуть, розповідав казки про Йозефа К., одного ранку, не зробивши нічого поганого, його заарештували».

Якщо ви поспішаєте

Кафка написав десятки коротших п’єс різної довжини – від кількох рядків до змістовних новел. Почніть із тих, що були опубліковані за його життя, зручно зібраних у «Метаморфози Пінгвіна та інші історії». Тут ви знайдете такі відомі оповідання, як «Суд» і «У виправній колонії», а також численні переконливі, ніжно гумористичні односторінкові статті. Мої улюблені «Послання від імператора» та «Турботи глави дому» відкривають дві ключові теми у художній літературі Кафки – його захоплення культурними відмінностями, чи то чеськими чи китайськими, і таємничими антропоморфними істотами.

Варто терпіти

З трьох романів Кафки «Замок» найважче пройти, і не лише тому, що він найдовший. Замкнутий у гнітючий сніговий ландшафт, його герой, відомий лише як К., шукає доступу до титульного замку, туманної установи, оповитої туманом. Роман циклічний і виснажливий, але в цьому суть. Якщо ви все ж піддастеся цій класиці клаустрофобії, то переживете безкінечну зиму в негостинному селі, жителі якого пристосувалися до життя в тіні заплутаної бюрократичної машини.

Якщо вас раніше відлякував Кафка

Щоб спробувати щось відмінне від «класичних» творів Кафки, спробуйте «Америку», також відому як «Людина, яка зникла» . Часом діккенсіанський, він розповідає про свого героя-підлітка в небезпечній подорожі Сполученими Штатами початку 20-го століття, коли його статки то ростуть, то падають (здебільшого останнє – зрештою, це Кафка). Обстановка в основному реалістична, з додаванням кількох фантастичних елементів, що дозволяє Кафці передати своє жахливе захоплення сучасними технологіями та життям великого міста.

Внутрішня історія

Батько Кафки був старомодним, грубим чоловіком, якому довелося боротися з бідністю. Він знаходив чутливу натуру та літературні амбіції свого єдиного сина здивуванням і роздратуванням. У 36 років Франц написав йому довгого листа, докладно описуючи сумні епізоди дитинства та образливу поведінку. Його батько ніколи не читав цього пікантного прикладу з індивідуальної психології та сімейної динаміки – але ти можеш!

Якщо ви читаєте лише одну

«Коли одного ранку Грегор Самса прокинувся від тривожних снів, він побачив, що перетворився прямо у своєму ліжку на якусь жахливу комаху». Так починається переклад Сьюзен Бернофскі «Метаморфози» (один із багатьох, які ви можете вибрати). Чітко структурована та інтуїтивна, ця історія стала лінзою для вивчення різноманітних особистих, соціальних і політичних криз. Вигорання, материнство, раса, війна, пандемія, диктатура, Brexit – «Метаморфози» було переписано та адаптовано незліченною кількістю способів Лемном Сіссаєм, Рейчел Йодер, А. Ігоні Барретт, Харукі Муракамі, Бруно Латуром, Ієном Мак’юеном, Хан Кангом та Йоко Тавадою. , серед багатьох інших.

https://www.theguardian.com/books/article/2024/may/04/where-to-start-with-franz-kafka

Залишити коментар