3 жовтня – 310 років з дня народження Дені Дідро


Дені Дідро – французький письменник, філософ-просвітитель і драматург, який заснував «Енциклопедію, або Тлумачний словник наук, мистецтв та ремесел» (1751). Іноземний почесний член Петербурзької академії наук (1773).

Дені Дідро народився 5 жовтня 1713 року в Лангрі (Шампань) у сім’ї ножівника та метрдотеля Дідьє Дідро та Анжеліки Віньєрон. Почав формальну освіту в єзуїтському коледжі в Лангрі, здобувши ступінь магістра гуманітарних наук у галузі філософії в 1732 році. Потім він вступив до коледжу д’Аркур у Паризькому університеті. Відмовився від кар’єри в духовенстві в 1735 році і натомість вирішив навчатися на Паризькому юридичному факультеті. Однак його вивчення права було недовгим, і на початку 1740-х років вирішив стати письменником та перекладачем.

Через його відмови зайнятися однією з вчених професій батько зрікся нього, і наступні десять років він вів богемне життя. У 1742 подружився з Жан-Жаком Руссо. У 1743 році він ще більше відштовхнув свого батька, одружившись з побожною католичкою Антуанетте Шампьйон. Шлюб був визнаний небажаним через низьке соціальне становище Шампьйон, погану освіту, відсутність батька та відсутність посагу. Вона була приблизно на три роки старша за Дідро.

У шлюбі у жовтні 1753 року народилася дівчинка, яку назвали Марі-Анжелікою, на честь померлої матері та сестри Дідро. Смерть його сестри-черниці в монастирі, можливо, вплинула на думку Дідро про релігію. Передбачається, що вона послужила натхненням для його роману про черниці «La Religieuse», в якому він зображує жінку, яка змушена піти до монастиря, де інші черниці завдають їй страждань. У 1765 році з метою покращити матеріальне становище та накопичення коштів на посаг доньки висловив бажання продати свою знамениту бібліотеку.

Дені Дідро помер 31 липня 1784 від емфіземи в Парижі.

Залишити коментар