8 лютого – День народження Жуля Верна


8 лютого 1828 року в Нанті народився засновник жанру наукової фантастики Жуль Габрієль Верн. Окрім відомих романів, він створив багато п’єс, новел, автобіографічних розповідей, віршів, пісень; наукових, художніх та літературних праць. За його творами знято численні кіно- і телефільми, вони стали основою коміксів, п’єс, музики та відеоігор. Жуль Верн має популярність у всьому світі; згідно з Index Translationum від ЮНЕСКО, в цілому здійснено 4751 переклад його творів, це другий результат за кількістю перекладів авторів іноземними мовами після Агати Крісті.

Запрошуємо усіх бажаючих відвідати сайт Центральної міської бібліотеки для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменко і переглянути наш електронний ресурс “Невероятные путешествия и фанстастические путешествия: литературный веб-глобус к юбилею Жюля Верна“.

Також пропоную подивитися буктрейлер за книгою “Діти капітана Грната” створений в нашій библіотеці.

Цікаві факти

  • Відома українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй виняткове право перекладу його творів російською мовою.
  • Після смерті Жуля Верна залишилася його картотека, що містить понад 20 000 зошитів із відомостями з усіх галузей людських знань
  • Зі 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилося лише 10
  • Перший електричний підводний човен, побудований у 1886 році двома англійцями, назвали «Наутілусом» на честь вернівського судна. Перший атомний підводний човен, спущений на воду в 1955, також називався «Наутілус».
  • Коли на Землю станцією «Луна-3» було вперше передано фотографії зворотного боку Місяця, одному з «потойбічних» місячних кратерів, що примикає до Моря Мрії було присвоєно назву Жуль Верн.
  • Згідно з даними ЮНЕСКО, за кількістю перекладів мовами народів світу книги Жуля Верна займають третє місце, поступаючись лише творам сценаристів студії Волта Діснея і книгам Агати Крісті.
  • 2005 року, з нагоди 100-річчя з дня смерті Жуля Верна, у Франції випущено серію срібних монет номіналом 1,5 євро.

Залишити коментар