Вчені оцифрували середньовічні рукописи з Грайфсвальда


Рукописи минулих епох завжди приховували секрети. Оскільки їхні екземпляри не можна знайти у звичайній бібліотеці, раніше прочитати ці книги могли далеко не всі охочі. Однак зараз їхній вміст можна побачити за кілька натискань.

Уявіть собі можливість перегортати сторінки книги середньовіччя або раннього нового часу прямо з вашого комп’ютера або телефону. Завдяки новому цифровому порталу, Порталу рукописів (HSP), це стало можливим для найстаріших книг, які зберігаються в бібліотеках Грайфсвальда, пише Arkeonews.

Портал рукописів — це нова онлайн-платформа, присвячена рукописним книгам Середньовіччя та пізніших часів. Ці книжки є не лише унікальними культурними артефактами, а й безцінними історичними джерелами. Бібліотеки з усієї Німеччини поєднали зусилля, щоб зробити свої історичні колекції доступними для громадськості та дослідників.

Бібліотека Грайфсвальдського університету (UBG) та Бібліотека Духовного міністерства у Грайфсвальді, відома своєю багатою колекцією середньовічних рукописів, є одними із установ-учасників проекту. Ці колекції стали важливою частиною освітньої та культурної історії землі Мекленбург-Передня Померанія.

Завдяки проекту оцифровано 104 томи рукописів із фондів Міністерства духовності Грайфсвальда та 55 томів із фондів Університетська бібліотека Грайфсвальд. Всього створено 83375 графічних файлів, що містять 72293 сторінки. Разом із раніше оцифрованими творами, разом 165 рукописів із Грайфсвальда тепер доступні через Цифрову бібліотеку MV та Портал рукописів.

Оцифрування середньовічних манускриптів – це великий подвиг. Перед скануванням палітурники та консерватори працюють з книгами, що мають пошкодження від води, відклеєні листи або дефектні палітурки. Крім того, працівники повинні особливо обережно поводитися з цінними унікальними екземплярами.

Хоча середньовічні манускрипти є головною родзинкою, є багато інших історичних текстів, які чекають на оцифрування. Реєстри хрещень та смертей, файли, протоколи та стенограми з історії міста та Грайфсвальдського університету — все це є у списку.

Останні місяці показали, що доступ до цих документів через Портал рукописів значно збільшує їх використання. Крім того, з’явилися нові можливості для досліджень: тепер користувачі можуть порівнювати оцифровані фрагменти рукописів та віртуально збирати їх разом.

Обробка величезної кількості даних – це ще один виклик. Для ефективної навігації в цих оцифрованих колекціях потрібні нові можливості пошуку. Перші кроки зроблено у напрямі розпізнавання рукописного тексту.

З 2015 року Бібліотека Грайфсвальдського університету бере участь у кількох проектах DFG, використовуючи програмне забезпечення Transkribus. Однак подальший розвиток цього штучного інтелекту не позбавлений викликів.

Середньовічні манускрипти, зокрема, вимагають від експертів навичок розпізнавання тексту різними мовами (латиною, нижньонімецькою, середньоверхньонімецькою) та стилями письма. Університет Грайфсвальда бере активну участь у цих розробках, тісно співпрацюючи з дослідниками та використовуючи відповідні платформи.

https://focus.ua/technologies/642669-srednevekovye-rukopisi-teper-vsegda-pod-rukoy-uchenye-ocifrovali-manuskripty-iz-grayfsvalda

Залишити коментар